• 中國建筑裝飾協會官方網站
    當前位置: 首頁 -> 設計 > 焦點 > 內容頁

    畢路德設計斬獲中國國際空間設計大賽2項金獎

    來源:中裝新網 時間:2021-10-14 16:19:14 [報告錯誤]  [收藏]  [打印]

    核心提示:第十一屆中國國際空間設計大賽共計征集作品近萬套,經過初評、復評、終評三輪嚴苛評審,深圳畢路德建筑顧問有限公司(畢路德設計)的參賽作品:四川南部水城禹跡島公園、深圳地鐵長圳綜合樓突出重圍,均斬獲中國建筑裝飾設計最高榮譽—

      2021年9月18日晚,第十一屆中國國際空間設計大賽頒獎盛典在深圳落幕,中國建筑裝飾協會副會長、黨總支書記田思明,深圳市福田區委常委劉柏廷及有關單位主要負責同志出席活動。

      從2010年至2021年,中國國際空間設計大賽已成功舉辦了十一屆,已成為中國建筑裝飾行業設計界最具權威和影響力的賽事,是中國建筑裝飾設計類最高榮譽獎,對我國空間設計原創水平的提高發揮了積極作用。

      作為行業權威主管機構和強勢產業集聚地共同支撐的賽事,中國國際空間設計大賽秉承重視原創設計、關注綠色環保、發掘優秀人才、打造行業核心競爭力為宗旨,具備完善的競賽規則、科學量化的客觀評價體系和評審機制,是中國建筑裝飾行業非要重要的、帶有前瞻性、真正具有價值的權威賽事,因其獎項含金量高、參賽作品質量高、大賽獎金高被業內譽為“三高”賽事、“設計界的奧斯卡”。

    1.jpg

      第十一屆中國國際空間設計大賽共計征集作品近萬套,經過初評、復評、終評三輪嚴苛評審,深圳畢路德建筑顧問有限公司(畢路德設計)的參賽作品:四川南部水城禹跡島公園、深圳地鐵長圳綜合樓突出重圍,均斬獲中國建筑裝飾設計最高榮譽——金獎。

    222.jpg


    獲獎作品欣賞

    第十一屆中國國際空間設計大賽 景觀設計類 金獎

      設計作品:四川南部水城禹跡島公園

      Project: Yujidao Park, Sichuan

      項目面積:100萬平方米

      Area:100,0000 ㎡

      項目建成時間:2021年

      Completion time: 2021

      設計單位:深圳畢路德建筑顧問有限公司

      Design company: BLVD International

    1.jpg

    水城交融的森域妙境

    A Wonderland Blended with Water and City

      四川南部水城禹跡島公園藉由森域景觀設計手法,借助城市山水、文化資源的聯動,構建了一處文城一體、產城一體、景城一體的生態人居環境。建成后的公園既成為市民休閑健身好去處,又為提升南部縣綜合承載能力和競爭力,促進縣域經濟快速發展起到了積極推動作用。

      Located in Nanbu, Sichuan, Yujidao Park uses forest landscape design techniques and the linkage of urban landscape and cultural resources to build a harmonious living environment that integrates culture and city, industry and city, and scenery and city. After completion, the park has not only become a good place for citizens to relax and exercise, but also play a positive role in enhancing the comprehensive carrying capacity and competitiveness of Nanbu County, as well as promoting the fast development of the county economy.


    ↑項目攝影:三映景觀攝影

    ↑Photograph: Shining Laboratory


    第十一屆中國國際空間設計大賽 交通/體育/公共空間工程類 金獎

      設計作品:深圳地鐵長圳綜合樓

      Project: Shenzhen Metro Changzhen Depot Complex

      項目地點:廣東深圳

      Project site: Shenzhen

      建筑面積:67278平方米

      Area: 67278㎡

      設計單位:畢路德建筑顧問有限公司

      Architectural Design: BLVD International

      深圳地鐵長圳車輛段綜合樓位于深圳市光明區,是深圳市地鐵集團為滿足深圳地鐵六號線工作人員辦公和住宿的需求而建造的項目。

      Shenzhen Metro Changzhen Depot Complex Buildingis located inGuangming District, Shenzhen, which is required by the Client - Shenzhen Metro Group to meet office and accommodation demands of Shenzhen Metro Line 6 staff.

      深圳是座有活力和創新的年輕城市,而深圳市地鐵集團亦為伴隨深圳市成長起來的標桿企業,對城市未來的軌道交通和交通建筑有著很強的創新精神,所以解讀深圳這座獨特城市的地鐵文化和精神是設計前的必要功課。而如何結合地鐵文化和深圳這座現代化城市的未來面貌,并有效規避所處場地的各種限制性因素,也成了該項目的重大挑戰。

      Shenzhen is a dynamic and innovative young city, and Shenzhen Metro Group is also a benchmark enterprise that has grown up in Shenzhen. It has a strong innovative spirit for the city's future rail transit and transportation architecture, so to interpret the subway culture and spirit of this unique city in Shenzhen is a necessary task. The biggest challenge is that the design of the building should be combined with the metro culture and the future of this modern city of Shenzhen. Various constraints of the venue also have to be overcome.

      設計旨在在滿足功能需求的前提下,挖掘和演繹地鐵文化,令該建筑成為提升和展示深圳地鐵文化形象的創新標桿。設計靈感來源于地鐵的文化及形象標志,將“線性、速度、串聯”的地鐵性格特征進行建筑形態及空間場所的演繹呈現,整體效果不僅給人優雅動感的視覺沖擊力,而且很好地扮演了城市地鐵建筑形象標志的角色。

      The purpose of the design is to mine and interpret the subway culture under the requirements of the function, making the building an innovative benchmark for enhancing and demonstrating the cultural image of the Shenzhen Metro. The design takes the culture and image logo of the subway as the design concept, highlights the characteristic image of the subway, and deducts the linear, speed and tandem subway characteristics into architectural forms and spaces. The overall effect not only gives an elegant and dynamic visual impact, but also plays a good role in the image of the city subway building.

      建筑形態通過橫向線條的連接和秩序美感來達到視覺愉悅的效果,而在建筑立面采用白色鋁板以及超白玻璃幕墻來展示地鐵列車的速度感和現代感。

      The architectural formemphasizes the orderly beauty of the horizontal lines to achieve a visually pleasing effect. While the building facade uses white aluminum panels and ultra-white glass curtain walls to show the speed of the subway and modern sense.

      地塊總體規劃包含了辦公樓、食堂、庫房、匯報廳、室內羽毛球場、員工宿舍以及派出所。以試車線和鏇輪庫為分界,將綜合樓設置在地塊西側;西側地塊的展示效果更強,因此在此地塊做高層綜合樓會更符合標志性的要求。而有一定獨立性功能的宿舍與公安派出所建筑附屬體塊則設置在地塊東側。兩者既有聯系,又相對獨立。同時為了可以很好的展現出優雅靈動的建筑形象效果,因此調整了原方案綜合樓和宿舍的建筑體塊比例和功能區域,增加了綜合樓的建筑面積和高度,使其建筑更加挺拔而富有動感。

      The landcontains Office Building, Canteen, Storage, Multi-Function Hall, Indoor Badminton Court, Staff Dormitory and Police Station.Itis divided by the test line and the wheelhouse, and the complex is placed on the west side of it; the west land is more effective, so the high-rise complex will be more in line with the iconic requirements. The dormitory with a certain independent function and the attached building block of the police station are located on the east side of the land. The two are both connected and relatively independent. At the same time, in order to display the elegant and dynamic architectural image, the proportion and functional area of the original complex and dormitory are adjusted.Also the building area and height of the complex are increased, making the building more upright and dynamic.


    ↑攝影:方健

    Photographer: Jian Fang


    免責聲明:本站除了于正文特別標明中裝新網原創稿件的內容,其他均來自于網友投稿或互聯網,其原創性以及文中陳述內容未經本站證實,對本文全部或者部分文字、圖片的真實性、完整性、及時性本站不作任何保證或承諾,請讀者僅作參考,并請自行核實相關內容。本站所發布圖片或文字內容若涉及版權問題,請及時聯系本站工作人員予以解決。QQ:2853295616 手機:15801363651。
    投稿|推薦|提問
    熱點推薦
    最設計更多>>
    最話題更多>>
    設計企業檔案更多>>
    ?
    友情鏈接

    LINKS